What is Sourdough

Hvad er surdej

Surdej er en blanding af mel og vand, altså en slags dej, der fra tid til anden opbevares efter bagning. Den kan holde evigt, hvis du passer godt på den og ved, hvordan den skal opbevares.

For at starte en surdej skal du blande vand og mel. Du kan passende blande det med fingrene, da der altid er vildgær på skindet, i luften og på ydersiden af ​​kornets skaldele. Lad det derefter stå i 2-3 dage, med et klæde eller låg på. Efter de første par dage vil du være i stand til at begynde at fornemme en lugt og se noget aktivitet. Så skal du i gang med at fodre den. Undervejs vil det på et tidspunkt lugte meget mærkeligt, men fortvivl ikke og fortsæt med at fodre.
Vi fodrer altid surdejen med lige dele vand og mel. Jo bedre du bliver til at vedligeholde din surdej og holde den frisk, jo bedre hævning vil den få, da koncentrationen af ​​vilde gærstammer vil vokse.

I surdejskulturen finder man en koncentration af flere bakterier, bl.a. mælkesyre og ikke mindst gær. Almindelig konventionel gær består af 1-3 gærsvampe, hvorimod surdej kan være over 100 forskellige. Surdejen indeholder mange forskellige mikroorganismer og giver derfor også brødet en meget mere nuanceret karakter.

Vi bager udelukkende uden gær i alle vores brød og er din surdej i topform, skal du kun bruge surdejen til at give hævning kraft og smag. Er du ny inden for surdejsbagning, kan du altid bruge en lille smule gær i kombination med surdejen – så er du sikker på, at brødet hæver. Du vil ikke opleve den samme dybe smag og de samme teksturer som med et rent surdejsbrød.

Surdej har en meget lav pH-værdi og derfor giver den også en helt utrolig holdbarhed til brødet. Kombinationen af ​​dette og den høje mængde vand i surdejsbrød gør det nemt at få det genopvarmet og næsten så godt som nyt.

Tilbage til bloggen

1 kommentar

Hej

Jeg har næsten set alke dine optagelser med surdej og klargøring af dej. Super gode film💪😉
Jeg undre mig over at din surdej er så lys… Og at jeg ikke kan finde en opskrift på den.. Jeg har en med og uden rug..og ellers opbygget på hvedemel og groft hvedemel.
Hilsen Inge

Inge Risum

Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres.