Surdejsbrioche
Opskrift på burgerboller med brioche.
150g sødmælk
150g smør i tern
75g kogte, mosede og afkølede kartofler.
50g sukker
200g hele æg (ca. 4 stk)
200g surdej (lidt) før peak)
400g type 00 hvedemel
100g Ølandshvede
12g salt
Til pensling
Æggeblomme og eller lidt mælk
Kan drysses med sesam
Handlingsforløb
Bland alle de våde ingredienser (inklusive surdejen), sukker og salt sammen og kør på en røremaskine med dejæltemaskiner. Smørret skal ikke tilsættes endnu.
Tilsæt alt melet og ælt til dejen er stærk og blød. Tilsæt nu smørret lidt ad gangen. Ælt dejen på medium høj hastighed og smid de små tern smør i og lad dejen suge dem lidt ad gangen.
Smør en krydderbøtte eller -skål med et tyndt lag olie og læg derefter dejen derinde.
Nu skal du tage et valg, om du vil have dem langtidshævet, eller om de skal bages samme dag. Begge virker. Skal de stå på køl, så lad dem stå i køleskabet ved 5 grader i ca. 12 timer.
Hvis du skal bruge dem samme dag, så lad nu dejen ligge i skålen i 1-2 timer afhængig af omgivelsestemperaturen. Lad dejen hæve ca. 15-25% op.
Drænk bordet med et tyndt lag mel og vend nu dejen ud. Dejen formes til små kugler på 100-120 gram. Læg dejkuglerne på en plade med bagepapir og smid plastikposen over. Nu skal kuglerne hæve igen i 1-2 timer. Hvis du vil have briochebollerne bredere, kan du trykke dem flade halvvejs i denne proces, så de bliver større, når de hæver igen. Brug en våd hånd, hvis du trykker dem flade.
Forvarm din ovn til 220 grader.
Når briochebollerne er godt hævet, børste du dem.
Sæt bollerne i ovnen og sørg for at skabe damp under første halvdel af bagningen. Bollene skal bage ved 220 grader under hele bagningen. Samlet bagetid er 20-25 minutter. Sluk for dampen efter 10 minutter og fortsæt med at bage.
Når briochebollerne er nybagte, kan du passende lægge dem i en plastikpose eller dække dem med et vådt viskestykke for at holde dem fugtige og svampede.
Velkommen, smid gerne en kommentar eller meld dig til #simpelsurdej / @simpelsurdej, hvis du kaster dig ud i det.
Vi har fundet en masse inspiration til denne opskrift fra Lene på bagvrk.dk
Du kan finde opskriften på hendes surdejsbrioche lige her: Brioche med surdej
Opskriften er uden kartofler og indeholder spelt, som giver en dejlig smag og let formbar dej.
Efterlad en kommentar
Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.