4.7 / 5 på Trustpilot

Tilberedning af surdej

Sådan gør du:

1. Placer et lille syltetøjsglas på din bageplade og nulstil den.

2. Mål 50 gram lunkent vand (26-28 grader), 25 gram fint hvedemel og 25 g fuldkornsmel af. Rør med en finger, indtil massen er sammenhængende, og der ikke er klumper.

3. Stil glasset et lunt sted med låget løst og rør i dejen en gang dagligt. Surdejsstarteren er klar, når den begynder at boble lidt og har en syrlig smag og aroma. Det tager 2-3 dage. Du kan opbevare det i køleskabet i op til 3 uger.

4. Når du er klar til at bage brød, fodrer og frisker du din surdej op: Bland 1 gram surdej (svarende til en fingerspids) med 50 gram hvedemel og 50 gram lunkent vand i et lille glas og rør rundt. Lad stå 12-18 timer ved stuetemperatur.

5. Smag på din forfriskede surdej: På dette tidspunkt vil den være meget syrlig og skarp i smagen.

6. Surdejen skal friskes op igen og blive mere sød/citronsyreagtig. Tag hele den mængde du har frisket op og bland den med 50 gram lunkent vand og 50 gram hvedemel. Rør rundt og lad stå i et par timer. Nu smager surdejen sødere og bedre og du er klar til at lave brøddejen.

Sådan starter du en surdej
Er du endnu ikke en heldig ejer af en surdej? Så kan vi kun anbefale, at du starter en op. Det er super dejligt, at man kan undlade gær i sit brød og boller. Madblogger Maria Charlotte har en meget detaljeret guide og opskrift til at starte surdej på kun en uge. Hendes opskrift indeholder trin-for-trin billeder af opstart, fodring og udvikling, som man kan se på i tilfælde af forvirring.


Herunder er en video om at starte surdej, udover at jeg kan varmt anbefale Tobias Hamann, som også har en masse fremragende materiale og videoer, der er nemme at gå til, når det kommer til surdej og surdejsbagning. Du kan finde alle hans opskrifter med surdej og procedurer lige her: Tobias Hamanns opskrifter

2 kommentarer

    • Kim Meyer Berg
    • 17. februar 2025 kl. 07.07

    Hej.
    Hvornår er jeres bagestål tilbage i shoppen.
    Freundlich Kim

    • Silvana Therp Hansen
    • 21. april 2021 kl. 14.49

    Hej med jer
    Jeg har en lille ønsker til jer🙏🙏 Jeg ønsker at i måske lave en video eller en opslag på facebook hvordan man bage hvis men haren oven med damp og på alm bageplader. Jeg er helt grøn ind for surdej verden og har ikke råd til at købe alt de gadgets i bruger eller alle de dyr mel typer . Jeg har altid brugt Glutten mel i min bagning. Derfor syntes jeg det vil være ret at kun få lave opskrifter med ting som folk med ikke så mange resurser kan være med. Elsker at se jeres video de er meget læring.
    Håber i kan hjælpe mig. Have en fantastisk dag og weekend

    Mvh
    Silvana Therp Hansen

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.

Seneste nyheder

Se alle produkter

How to Remove Rust from Your Baking Steel

Sådan fjerner du rust fra din bagestål

Et bagestål er et must-have-værktøj til at bage sprødt surdejsbrød derhjemme. Men hvad sker der, når der kommer rust på overfladen? Rust kan udvikle sig, hvis stålet ikke tørres ordentligt efter rengøring eller udsættes for fugt over tid. Den gode...

Læs mere

How to convert a liquid sourdough into a dry starter (Pasta Madre / Lievito Madre) - SIMPEL - sourdough & coffee

Hvordan man omdanner flydende surdej til den tørre starter (Pasta Madre) -

Learn how to convert your liquid sourdough to Pasta Madre for authentic Panettone! Our guide covers flour choices, hydration, and feeding ratios. Get the recipe!

Læs mere

How We Choose Our Flour for Perfect Sourdough: Quality from Soil to Loaf - SIMPEL - sourdough & coffee

Mel og Korn

Mel og Korn brugt af os Opdag den enestående smag og kvalitet af vores økologiske mel og korn til salg. Omhyggeligt fremstillet med de fineste økologiske afgrøder og korn fra Danmarks bedste landmænd såsom pionererne "Kornby Mølle" og "Mejnerts Mølle"....

Læs mere