Recept

 • Hvad er autolyse og hvilke fordele har det?

  Hvad er autolyse og hvilke fordele har det?
  Hvad er autolyse og hvorfor kan det være vigtigt at benytte sig at dette trick?
  Autolyse er en teknik der hjælper os til at udvikle og forberede vores dej inden den bliver rørt færdig. Gluten vil begynde at blive dannet helt af sig selv uden æltning, bare der går nok tid. Det er helt simpelt; mel og vand skal bare røres sammen for derefter at hvile.

  Hvorfor er det vigtigt at lave autolyse?
  Når man mixer deje på røremaskine, kan man meget nemt komme til at oxidere melet fordi der bliver inkorporeret for meget luft ind i dejen. Det får simpelthen dejen til at falme, blive hvid og bleg. Oxideringen af mel pigmenterne frarøver både farve og smag. Samtidigt kan vi ved at lave autolyse, mindste tiden en dej skal røres før den er fuldt ud udviklet. Hvis man bare rører dejen med hånd, hvilket er teknisk sværere, skal man ikke være så bange for at blege dejen.

  Er der andre fordele ved autolyse? Ja!
  - Bedre fermentering, bedre smag, mere udvidelig dej og flottere brunings process på skorpen. 

  Her kommer de største fordele ved at lave autolyse;
  Dejen bliver mindre elastisk(den trækker sig mindre sammen) og bliver mere udvidelig. Dette er fordi melet bliver hydreret og muligvis fra den enzymatiske process af 'protease'. Protease bryder nænsomt noget af det gluten der dannes, når dejen hviler og derfor bliver den mere medgørlig og nemmere at strække.
  Protease er mere aktiv når surdejen bliver tilsat, da højere syre betingelser også forstærker proteasen.

  Den anden store fordel er at der bliver frigivet sukker fra stivelsen i melet. Dette er fordi der også sker en anden ting, nemlig amylase. Amylase former stivelse til maltose, som så yderligere kan koges ned til to glukose molekyler. At frigive sukker fra stivelsen, øger fermenteringshastigheden, flere sukkerarter i de færdige brød og sidst men ikke mindst en meget bedre maillard-effekt (bedre bruning under bagning).

  Man kan også tilsætte surdejen til sin autolyse, altså fermentolyse. Det er forskelligt hvad surdejsbagere foretrækker af teknik. Generalt bruger vi fermentolyse hvis vi har travlt, da fermenteringen starter med det samme og syren går i gang med at arbejde med melet som nævnt tidligere - altså en endnu mere udvidelig og strækbar dej.

  Når man laver autolyse plejer vi at sige fra 20 minutter og opefter. Mest optimalt 1-2 timer til en hvededej. Laver man en lang autolyse f.eks. natten over kan det være en god ide at komme dejen på køl. Har man meget fuldkorn og skaldele i sin dej, kan det være en god idé at lave en længere autolyse. De større stykker skal have længere tid til at suge og absorbere vandet. Selvom du kun kører en meget kort autolyse, vil det stadigvæk have en gavnlig effekt - specielt hvis melet er friskmalet eller friskt.

  Et sidste godt trick til surdejsbagningen
  Man kan med fordel starte med varmt vand når man laver sin autolyse. Her snakker vi 25-30 grader varmt. Husk at tag højde for at skålen køler vandet, så derfor skal vandet muligvis være endnu varme i det du hælder det i. En varm dej er nemmere at få til at hæve og fermentere senere i processen. Husk på at dejen vil stå og køle ned i det den står og venter på at få surdejen tilsat. En højere autolyse temperatur øger enzymaktiviteten som nævnt tidligere og gør vores dej endnu mere strækbar.

  Hvis du har en dårlig røremaskine, som har det med at køre dejen for varm pga. friktion, kan man med fordel starte ud med koldere vand til autolysen. Æltningen får dejens temperatur til at stige og overskrider den 32 grader, vil dejen splatte ud som havregrød og glutenstrengene vil være ødelagte. Det er umuligt at få et pænt brud ud af dette, men lav det om til et foccacia, hvis uheldet er ude :-)
  Fortsæt med at læse
 • Hvad er surdej og hvad sker der i surdejen?

  Hvad er surdej og hvad sker der i surdejen?

  Surdej er en blanding af mel og vand, altså en slags dej man gemmer fra gang til gang efter bagning. Den kan holde sig for evigt, hvis man passer godt på den og ved hvordan man skal opbevare den.  

  For at starte en surdej, skal man altså blande vand og mel. Man kan passende blande det med ens fingre, da der altid er vilde gærsvampe på huden, i luften og yderst på kornets skaldele.  Derefter skal man lade den stå 2-3 dage, med et klæde eller et låg på klem. Efter de første dage, vil man kunne begynde at ane en lugt og se noget aktivitet. Så skal man i gang med at fodre den. Undervejs vil den på et tidspunkt lugte meget underligt, men fortvivl ej og fortsæt med at fodre.
  Vi fodrer altid surdejen med lige dele vand og mel. Jo bedre du bliver til at vedligeholde din surdej og holde den frisk, jo bedre hæveevne får den da koncentrationen af vilde gærstammer vil vokse.

  I surdejskulturen, finder man en koncentration af flere bakterier, b.la. mælkesyre og ikke mindst gærsvampe. Almindelig konventionel gær består af 1-3 gærsvampe, hvorimod surdej kan være over 100 forskellige. Surdejen indeholder mange forskellige microorganismer og giver derfor også brødet en meget mere nuanceret karakter.


  Vi bager udelukkende uden gær i alle vores brød og hvis ens surdej er i topform, behøver man kun surdejen til at give hævekraft og smag. Hvis du er ny til surdejsbagning, kan du altid bruge en lille smule gær i kombination til surdejen- så er du altså sikker på at brødet hæver. Du vil ikke opleve samme dybe smag og de samme teksturer, som ved et rent surdejsbrød.

  Surdej har en meget lav pH værdi og derfor giver det også en helt utrolig holdbarhed til brødet. Kombinationen af dette og den høje vandmængde i surdejsbrød gør at det er nemt at få det genopvarmet og næsten så god som ny.

   

   

   

   

  Fortsæt med at læse
 • Kardemumspinnare med surdeg

  Kardemommesnurrer med surdej
  Kardemumspinnare med surdeg

  Recept

  Deg för kardemumsträngar
  4 hela kardemommekapslar blandade med skal på.
  1 medium ägg
  75 g smör
  190 g helmjölk
  80 g socker
  160g surdeg innan topp eller vid topp.
  550 g svagt kakavetemjöl eller siktat vetemjöl.
  8 g salt

  Kardemumma remonce
  100 g mjukt smör
  100 g socker
  10 g krossad kardemumma

  Rör ihop på en mixer eller mosa ut med händerna tills allt är jämnt fördelat. Kan enkelt göras i förväg och förvaras vid rumstemperatur.

  Kardemumssirap
  150 g vatten
  150 g socker
  6 hela kardemumskal
  2 hela stjärnanis
  Koka i en flytande sirap och svalna.

  Tillvägagångssätt
  Hela proceduren kommer snart.
  Fortsæt med at læse
 • Knäckebröd med surdeg

  Surdejsknækbrød
  Knäckebröd med surdeg

  Recept (lämpligt för 2 gånger fyllt bakpapper)
  100g linfrö
  100 g solrosfrön
  100 g pumpafrön
  100 g sesam
  50g havregryn
  100 g olja
  6 g salt
  100 g rågmjöl (glutenfritt mjöl eller andra mjöltyper fungerar också)
  200 g surdeg (här kan du enkelt använda överflödig surdeg, även kallad kasta)


  Rör om ingredienserna och sprid dem tunt på ett bakpapper.
  Du kan också klippa dem lite, så att de blir lättare att bryta av när de är bakade.
  Använd t.ex. en pizzaskivare för ändamålet.

  Knäckebrödet bakas i ugnen vid 170 grader i 10-15 minuter tills de är gyllene och krispiga.

  Vi kan också rekommendera surdegsknäckebröd från en annan surdeg och matnörd, nämligen Foodgeek, på denna sida finns det också en berättelse om knäckebrödets historia och en annan typ av recept för knäckebröd med surdeg med b.la. gröt. Du kan hitta mycket inspiration för surdegsbakning och receptet här: Foodgeek recept och inspiration
  Fortsæt med at læse