April 14, 2021

How to shape sourdough bread to proofing basket/banneton 

Forme dej

Forme surdej

Sådan gør du:

Drys lidt mel på bordet og skrab de ud af skålen med en dejskraber, eller dyp fingrene i vand og brug dem. Brug herefter en dejspartel til at køre ind under dejen med så du løsner og former den til en rund spændstig kugle. Dette kaldes for preshape.

Lad dejen ligge og hvile på bordet en 30-40 min, så gluten i brøddejen kan få lov til at slappe af inden den skal formes til det endelige brød.

Drys let mel på overfladen af dejkuglen, og med dejskraberen vendes dejen med melsiden nedad på bordpladen. Sørg for at beholder den runde facon.

Tag fat i den side, der vender ind mod dig, løft den yderste tredjedel af dejen op, og fold ind over resten af dejen. Tryk flappen let på plads.

Tag fat i siderne af dejen der, hvor du har foldet flappen ind over, stræk dem ud til siderne med begge hænder, og fold dem inde over midten som en konvolut.

Tag fat i den øverste del af dejen og stræk det lidt ud inden det foldes ned over resten af dejen.

Tag fat i dejen to-tre steder på langs, hiv dejen ud til siderne, og fold dem ind over dejen som en slags fletning.

Tag fat i den ene ende af dejen, og rul den ind i sig selv, så du kigger på en glat overflade, og foldningerne peger ned mod bordet. Lad den hvile på bordet i 4 minutter, før du lægger den med bunde opad i en hævekurv drysset med rismel. Dæk dejen med en plasticpose eller klæde, og lad den stå på bordet en halv time inden den sættes på køl natten over.

Hele denne sidste process kaldes for final shape.

 

1 comment

 • gudrun on May 18, 2021

  Hallo
  Like to ask on the photo hefing basket is shown 2 for pris 109 DK
  do I understand right??

  Best regard’s
  Gudrun

Leave a comment