april 14, 2021

Klargøring af surdej

Klargøring af surdej

Klargøring af surdej

Sådan gør du:

1. Stil et lille sylteglas på din bagevægt, og nulstil den.

2. Mål 50 gram lunkent vand (26-28 grader), 25 gram fint hvedemel og 25 g fuldkornsmel af. Rør sammen med en finger, til massen er sammenhængende og der ikke er klumper i.

3. Lad glasset stå et lunt sted med låget løst på, og rør rundt i dejen en gang om dagen. Surdejsstarteren er klar, når den begynder at boble lidt og har en syrlig smag og duft. Det tager 2-3 dage. Du kan opbevare den i køleskabet i op til 3 uger.

4. Når du er klar til at skal bage brød, skal du fodre og opfriske din surdej: Bland 1 gram surdej (svarer til en fingerspids) med 50 gram hvedemel og 50 gram lunkent vand i et lille glas og rør rundt. Lad det stå 12-18 timer ved stuetemperatur.

5. Smag på din opfriskede surdej: På dette tidspunkt vil den være meget syrligt og skarp i smagen.

6. Surdejen skal opfriskes igen og blive mere sød/citronsyreagtig. Tag hele den mængde, du har genopfrisket, og bland den med 50 gram lunkent vand og 50 gram hvedemel. Rør rundt, og lad det stå i et par timer. Nu smager surdejen sødere og bedre, og du er klar til at lave brøddejen.

Sådan starter du en surdej
Er du endnu ikke en heldig ejer af en surdej? Så kan vi kun anbefale dig at du starter en op. Det er nemlig super dejligt at man kan udelade gær i sine brød og boller. Madblogger Maria Charlotte har en meget udførlig guide og opskrift på opstart af surdej på bare én uge. Hendes opskrift indeholder step-by-step billeder af opstart, fodring og udvikling, som du kan kigge på hvis der skulle opstå forvirring.


Hernede ses en video på opstart af surdej, foruden den kan jeg varmt anbefale Tobias Hamann, som også har en masse glimrende materiale og videoer der er nemme at gå til når det gælder surdej og surdejsbagning. I kan finde alle hans opskrifter med surdej og fremgangsmåder lige her: Tobias Hamann's opskrifter

  

1 kommentar

 • Silvana Therp Hansen d. april 21, 2021

  Hej med jer
  Jeg har en lille ønsker til jer🙏🙏 Jeg ønsker at i måske lave en video eller en opslag på facebook hvordan man bage hvis men haren oven med damp og på alm bageplader. Jeg er helt grøn ind for surdej verden og har ikke råd til at købe alt de gadgets i bruger eller alle de dyr mel typer . Jeg har altid brugt Glutten mel i min bagning. Derfor syntes jeg det vil være ret at kun få lave opskrifter med ting som folk med ikke så mange resurser kan være med. Elsker at se jeres video de er meget læring.
  Håber i kan hjælpe mig. Have en fantastisk dag og weekend

  Mvh
  Silvana Therp Hansen

Skriv en kommentar